środa, 23 kwietnia 2014

Tort weselny


Tort weselny to coś więcej niż deser dla gości podczas wesela. Tort to symbol słodkiego życia małżonków, podawany zwykle po oczepinach, kiedy to małżonkowie na dobre żegnają się ze stanem wolnym. Torty mogą być wielopiętrowe, piętrowe, najczęściej podawane w uroczystej oprawie rac i fajerwerków. Najpopularniejsze torty są okrągłe, zwykle są białe, z delikatnymi zdobieniami kwiatów. Warto jednak zastanowić się nad przełamaniem rutyny i możliwością dopasowania tortu lub chociaż dekoracji np. do koloru kwiatów, wystroju sali.
                                                                                     źródło: podlasie 24.pl/wiadomości/torty i ciasta






Smak tortu to dla dzisiejszych cukierni ogromne pole do popisu. Jeżeli chodzi jednak o smak tortu weselnego, warto opierać się na klasyce, która zasmakuje większości osób. Śmietanowy z natką orzeźwienia, w postaci kwaskowych wiśni to mój faworyt. Równie dobrze sprawdzi się w tym szczególnym dniu tort kawowy, orzechowy oraz waniliowy.


Dużą popularnością cieszą się ostatnio klasyczne torty pokryte bardzo smaczną masą marcepanową. Gadka struktura tej plastycznej masy pozwala pięknie wygładzić powierzchnię ciasta oraz wyczarować niezwykle efektowne dekoracje.


 
 

 
Nieco odważniejsi Państwo Młodzi mogą pokusić się na odrobinę szaleństwa dekorując tort weselny, jednak należy się liczyć z tym, że znajdą się ciocie i babcie, które mogą być lekko zniesmaczone :)








 

                                  Żródło:http://www.forum.wesele-lodz.pl/printview.php?t=3451&start=50&sid=b294c6ed18854ab5ab05e6178bff9719


W naszym kraju jeszcze nie tak popularnym rozwiązaniem jest zastąpienie tortu weselnego małymi, podzielnymi ciasteczkami. To ciekawe i praktyczne rozwiązanie, nie tylko oszczędza Młodym trudu krojenia tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim fantastycznie wygląda.




 
 
                                                                    Źródło: http://www.velblog.pl/torty-weselne-od-tradycyjnych-po-babeczkowe/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz